top of page

Talvihäät

Monet hääparit pohtivat, kuinka häät uskaltaisi järjestää talvella. Talvisesonki voisi sopia elämäntilanteeseen paremmin häille, tai muuten vain kyseinen vuodenaika miellyttää enemmän maagisella tunnelmallaan. Mutta mitä haasteita ja hyötyjä voisi talvihäät tuodakaan?Talvihääpotrettikuvaus Helsingissä 2021, Pyhän Henrikin katedraali


Kerron hieman kuvaajan näkökulmasta ajatuksiani talvihäistä


Jokaisessa vuodenajassa on haasteensa. Itse koen suurimmaksi haasteeksi valon. Kesällä valoa riittää, ehkä liikaakin! Päivällä aurinko paistaa kovin korkealta, jolloin valon luonne on haastava. Kuitenkin moni tahtoo ajoittaa potrettikuvauksen keskipäivän tienoille, jolloin aikataulullisesti hääpotrettikuvaus on usein helpoin järjestää. Talvisin taas valoa on erittäin vähän, kuten me kaikki hyvin tiedämme. "Pahimmillaan" aurinko laskee joulukuussa jo kolmen aikaan, joten potrettikuvaus tulisi järjestää viimeistään siihen aikaan, tai sitten myöhemmin sisätiloissa.

Vaikka hääpari olisi suunnitellut kuvauksen sisällä, suosittelen kuvaamaan edes muutaman kuvan ulkona.

Juhlapaikallakin olisi hyvä kiinnittää huomiota valaisuun. Ikkunoistahan ei tässä vaiheessa enää valoa tule, joten joskus juhlapaikoille olisi hyvä ajatus ripustaa lisävaloja hieman valoisuutta ja tunnelmaa lisäämään. Jotkut juhlapaikat on toki niin hyvin valmiiksi valaistu, ettei tähän ole tarvetta.


Jos esim. vihkiminen päättyy jo hämärään aikaan, voi olla ihana idea antaa vieraille vihkimisen ulkovastaanottoon tähtisädetikkuja tai muita valonlähteitä, hitsi se näyttää hyvältä!
Talvihäät Helsingissä 2021, Pyhän Henrikin katedraali


Valon lisäksi muita huomioonotettavia asioita on lämpötilat. Jotkut juhlapaikat ovat käytettävissä vain kesäisin, esim. jotkin navetan yliset, sillä niissä ei ole talven juhliin vaadittavaa eristystä ja lämmitystä. Mutta talvella taas hääsesongin hiivuttua monet muut, helposti täyteen bookatut juhlapaikat ovatkin varattavissa.


Talven säätila voi vaihdella ihan +5 asteesta -30 asteeseen. Ohjeistan aina hääpareja varaamaan tarpeeksi vaatetta hääpäivälle. Jokainen tekee omat ratkaisunsa pukujen suhteen, mutta kuvaajana toivon (ja lähes vaadin) että siirtymisiin esim. hääpotrettikuvaukseen ja sen aikana, kuvauksissa on mukana lämmin kerrasto. Kerrospukeutuminen on jopa hääpäivänäkin pop! Lämmin toppatakki, huivi (myös sulhaselle), rukkaset ja tarvittaessa siirtymäkengät on hyvä olla mukana. Vaatetta voi kuvien oton välillä heittää välillä päälle ja lämmitellä pieniä hetkiä kuvauksen aikana, ja sitten taas vähentää kerrastoa kuvien ottoa varten.

Kuviin voi myös ottaa mukaan kuvauksellisemman takin, tai suuren asuihin sopivan huovan/saalin jolloin vaatteet toimivat osana kuvien visuaalista ilmettä. Annan tähän kuvaajan näkökulmasta mielelläni omaa mielipidettä tarvittaessa!


Kuvaaja huolehtii oman kaluston osalta siitä, miten pärjää kylmissä talvisäissä kameroiden ja objektiivien ym. kanssa. Haastavat sääolosuhteet voivat silti esim. hidastaa kuvaajan toimintaa, sillä kameroita ei välttämättä voi tuoda suoraan kylmästä lämpimään (kosteuden tiivistymisen takia) tai linssi voi huurustua, runko jäätyä, kuvaajan näpit jäätyä, tai mitä vain pieniä haasteita. Tässä kuvaajaa kohtaan pientä ymmärrystä viiveissä tai muussa on hyvä olla. Tietysti ammattilaisena suunnittelen kuvauksen mahdollisimman sujuvaksi etukäteen!
Myöhäissyksy


Syksyn loppupuolen kuvauksiin pätee samat valohaasteet kuin talvenkin. Joskus jopa tällöin on pimeämpää, jos talviaikaan on lunta tuomassa valoa ja syksy taas onkin lumeton. Tunnelma kuvissa on joka tapauksessa mieletön. Kuviin on superisti helpompaa saada iltamaista valoa päivälläkin, kun valo loistaa matalemmalta jo melko aikaisin iltapäivällä.


Syyskuvat voivat näyttää tunnelmaltaan säästä riippuen hyvinkin kesäisiltä, jos hääpäivä sattuu lämpimälle ajalle. Syyshäät eivät aina tarkoita sitä, että kuvissa tarvitsisi näkyä loisteliasta ruskaa. R a k a s t a n moodya tunnelmaa, joissa taivas voi olla harmaa ja maan ei tarvitse hehkua ruskan runsaita sävyjä. Ruskean eri hienovaraiset sävyt riittää tuomaan kuviin kauniin värin, ja joskus värittömyys ympäristössä onkin itse kuvien vahvuus.Hääpotrettikuvaus Helsingin Vuosaaressa lokakuussa 2021, Hotel Rantapuistossa


Tiivistettynä loppusyksyn ja talven hääkuvaus


  • Lämmintä vaatetta mukaan! Vaatteet voi ottaa esim. suureen kestokassiin, josta ne on helppo ottaa, ja johon ne on helppo kuvauksen tohinassa laskea.

  • Nenäliinoja sekä tarvittaessa peili sekä kosmetiikkaa jos tarvitsee korjata meikkiä.

  • Ajoita potrettikuvaus vuorokaudenaikaan, jolloin valoa vielä riittää. Auringon nousu- ja laskuajat on helppo tarkistaa netistä. Kuvaajana autan mielelläni sopivan kuvausajankohdan valinnassa!

  • Valojen käyttö vihkimisessä, ulkona, juhlapaikalla, potrettikuvissa - Pienet valonlähteet (kuten valonauhat, tähtisädetikut, kynttilät) ovat kuvissa upean näköisiä ja vaikuttavat visuaaliseen ilmeeseen sekä yleistunnelmaan todella kauniilla tavalla.

  • Rohkea ja heittäytyvä mieli on hyvä olla mukana talvi- ja syyshäissä! Vilun iskiessä voidaan yhdessä pomppia kesken kuvauksen itsemme lämpimäksi :) Kaiken kaikkiaan huolellinen suunnittelu, rohkea, ennakkoluuloton ja sisukas asenne auttaa läpi haastavemmatkin vuodenajat!


Hääkuvaus syksyllä 2021 kauniiden valojen kera, Helsinki, Vuosaari, Villa Vuosanta VenevajaComentários


bottom of page