top of page

Hei hei 22 & tervetuloa 23

Elän yhä enemmän sellaista iän lisää tuomaa kummallista olotilaa, että aika juoksee aina vain nopeammin ja tuntuu että ihmettelen vierestä, aina yllättyen kuinka nopeasti kuukaudet kuluu ja vuosi vaihtuu. Osaattekohan samaistua?

Keväisin on uuden odotusta ja sellaista pientä jännitystä. Kesät rytmittävät vahvasti vuoden kulkua hääsesongillaan sekä kiireisyydellään. Sitten syksy sekä talvi kuluukin rauhoittuen, ikäänkuin horroksessa. Voisin tässä tekstissä käydä läpi vähän minun vuottani hääkuvaajana.Kihlakuvaus syksyllä 2022 Helsingissä


Missä kävin?


Tänä vuonna matkustelin hääkuvausten perässä mukavan paljon, ja voi kuinka innoissani olin jokaisesta matkasta! Pidän erittäin paljon uusien kaupunkien ja maisemien näkemisestä, vaikka itse matkustus vieraaseen ympäristöön tuokin omat haasteensa. Kattava kommunikointi asiakkaan kanssa onkin yksi onnistuneen pidemmän matkan hääkuvauksen kulmakiviä.


Muunmuassa Helsinki, Vantaa, Porvoo, Kirkkonummi, Hyvinkää, Tampere, Savonlinna, Kemi & Simo olivat viime vuoden hääkuvauskaupunkeja.


Sovimme hääasiakkaan kanssa siitä, miten hoidamme kuvauspaikkojen valinnan ja hääpalaverin. Sopivia vaihtoehtoja hääkohteen ollessa pidemmällä, on pitää palaveri jossakin pk-seudun tuntumilla mutta suunnitella kuvauspaikkoja asiakkaan kuvaamien kuvien avulla. Hääpalsu voidaan myös pitää etänä videopuhelimitse, ja yksi vaihtoehto on että hääpari kulkee samalla kuvauspaikoilla kuvaten niitä minulle. Viime vuonna minulla oli sattumoisin ilo tavata esim. Kemin asiakas kasvotusten hääpalsun merkeissä Helsingissä, ja sitten taas Tampereen asiakkaan kanssa hoidettiin kaikki suunnitelmat hyvin onnistuneesti etänä Whatsapp-videopuhelulla ja käytiin yhdessä asiakkaan ottamia kuvia läpi. Tampere tosin oli minulle jo tutumpi kaupunki etukäteen.


Hääkuvaus Kemissä elokuussa 2022. Kemin kirkko oli uniikin kaunis!


Yöjunalla Kemiin, autolla Savonlinnaan


Matkustustapa riippuu ihan siitä, mikä on minnekin kohteeseen järkevin ratkaisu. Jos kuvauskaupungissa tarvitsee liikkua paljon paikasta toiseen (esim. kirkon, juhlapaikan ja potrettikuvauspaikkojen välillä) voi olla järkevää että saavun paikalle omalla autolla ja mietitään yhdessä sujuvat reitit ja parkkipaikat. Kemiin kuljin yöjunalla, sain hääparilta ja bestmaneilta kyytejä juhlapaikalle, kirkolle ja takaisin. Yön vietin hääparin kustantamassa huoneessa hotelli Merihovissa. Seuraavana päivänä matkasin päiväjunalla kotiin.


Tämän hääparin hääjuhlaa vietettiin tunnistettavan mielettömässä Olavinlinnassa Savonlinnassa 2022


Säät ja sattumukset


Varsinkin ulkona kuvattaessa sääolosuhteet vaikuttaa kuvien visuaaliseen ilmeeseen älyttömästi, ja sää onkin yksi hääkuvaajan iänikuisista huolenaiheista. Viime vuonna mentiin jälleen hyvällä suunnittelulla sekä tuurilla läpi erilaisten sääolosuhteiden. Muutamien häiden aikana satoi, välillä myös tuuli ja toisinaan oli tukahduttava helle. Mutta ajoissa varautuminen eri mahdollisuuksiin kannattaa aina! Mukana on ollut sateenvarjoja, ja potrettikuville mietittiin tarpeen mukaan mahdolliset sisäkuvauspaikat. Helteellä matkassa oli tarpeeksi nesteytystä.


Hääpalaverissa suunnitellessamme yhdessä hääpäivän kulkua kuvauksen näkökulmasta, puhutaankin yllättävän monipuolisesti eri skenaarioista jotta kaikki sujuisi mahdollisimman optimaalisesti sitten hääpäivänä. Ja sitten jos ei kaikki sujukaan ja yllätyksiä voi tulla aina, ei sekään ole maailmaa kaatava asia! Improvisoidaan ja mennään flown mukaan - sattumukset kuuluvat osana elämää. Viime vuonna eräs hääparini kertoi, että päivää ennen häitä juhlatilaan oli lentänyt sisälle haukka ja sen ulos saamiseen meni useita tunteja ammattilaistenkin voimin. Lopulta paikan koristeluita päästiin kuitenkin jatkamaan ja hääpäivästä tuli upea!


Juhlatilat viime vuonnaJuhlatiloja viime vuodelta. Pyynikin panimo - Tampere, Porvoon vanha navetta, Olavinlinna, Seutulan vkp - Vantaa, hääparin oma juhlateltta - Simo, Navalan lato - Kirkkonummi, Seurakuntien tilat Pyhän Henrikin katedraalilla - Helsinki, Kytäjän juhlatila - HyvinkääViime vuonna tuli kuvattua sekä uusissa- että aiemmilta vuosilta tutuissa miljöissä. Kaikissa on oma tunnelmansa ja hääparit ovat onnistuneet tekemään joka kerta tilasta oman tyylinsä näköisen. Suosikki juhlatilaksi valikoitui itselleni tänä vuonna Tampereen Pyynikin panimo, onhan se niin upea suurine ikkunoineen sekä kuparin sävyineen.Tunnelmallinen Pyynikin Panimo, Tampere


Vaikka kuvaisin minulle entuudestaan tuntemattomassa juhlatilassa, minun ei ole tarpeellista käydä tilassa etukäteen tutustumassa ennen hääpäivää. Usein ihan hääparin näyttämät kuvat tai googletus riittävät etukäteisvalmistelua varten. Tärkeämpää on keskittyä esim. hääpalaverissa katsomaan hääpotrettipaikkoja valmiiksi. Kuitenkin välillä ollaan vierailtu juhlapaikalla jos siihen on ollut aikaa.


Juhlatilan stailaamisesta on yleensä vastuussa asiakas tai asiakkaan palkkaama hääsuunnittelija. Kuitenkin jos kuvaajana saan toivoa jotakin, niin se on valaisuun huomion kiinnittäminen juhlatilassa! Pienet valonlähteet roikkumassa katolla tai kynttilöinä pöydällä luovat äärimmäisen ihanaa tunnelmaa kuviin. Kovat spottivalot taas tuovat usein haasteita ja tekevät valosta kovaa. Kaikista haasteellisin on kuitenkin perinteinen loisteputkivalo. Jos sellaisia löytyy juhlapaikalta, suosittelen mahdollisuuksien mukaan pitämään ne sammuksissa ja valaisemaan tilan joillain muilla keinoin.


Suosikkikuviani vuodelta 22


Kaikista lempikuvistani on aivan mahdotonta saada rajattua sopivan kokoista kollaasia, joten päädyin valitsemaan muutaman suosikkipotretin viime vuodelta.
Suuri kiitos viime vuodelle, kaikille asiakkailleni ja ihanaa päästä kuvaamaan tänä vuonna taas uusia upeita pareja!


Comments


bottom of page