top of page

Mitä hyödymme hääpalaverista?

Hääpalaveri on sisällytetty jokaisen hääpaketin sisältöön ja hintaan, mutta miksi hääpalsuja ylipäänsä pidetään?Tutustutaan toisiimme


Hääkuvaus on suuri ja tuiki tärkeä sijoitus, joten moni hääpari haluaa tavata minut jo ihan sen vuoksi etukäteen. Itse erittäin mielelläni tapaan asiakkaani ja kartoitan etukäteen vähän hääparin luonnetta, kemiaa, fiiliksiä sekä toiveita. Itse kuvauksessa, varsinkin potrettikuvista kun on kyse, on tarkoitus saada kuvista välittymään hääparin välinen tunne ja heidän persoonansa. Tällaisen vangitseminen kuviin ei ole niin helppoa, jos edessä on kaksi täysin tuntematonta ihmistä joita ei ole koskaan tavannut.

Yleensä hääparia voi hieman jännittää kuviin tuleminen, mutta jos kuvaajan on tavannut jo ennen hääpäivää, on kuviin tuleminen jo heti paljon rennompaa. Mun pyrkimykseni on jo heti ensi kontaktista, että minusta välittyy rento, välitön, kaverillinen ja silti ammatillinen vaikutelma, sellainen turvallinen.


Kuulen mielelläni teistä


On niin superia päästä kuulemaan miten teidän elämänne polut ovat kohdanneet! Tapasitteko kenties yhteisessä työpaikassa? Tinderissä? Laivalla? Miten teidän hääjärjestelyt ovat sujuneet ja mitä toiveita teillä on hääpäivään ja kuviin liittyen? Kerron myös mielelläni itsestäni jos teillä herää mitä tahansa kysyttävää.Hääparin välinen hetki ennen häätanssia, Hyvinkää 2022


Keskustellaan hääpäivästä ja hääpotrettikuvauksesta


Jutellaan hääpalaverissa jo olemassa olevista hääsuunnitelmista, aikataulusta, ja siitä mitä pitää kuvauksen suhteen ottaa huomioon. Monelta kuvaus aloitetaan ja missä? Yleensä kuvaus alkaa joko aamun laittautumisen dokumentoinnilla, first look-kuvauksella, potrettikuvauksella tai suoraan esim. vihkimisestä. Paras ajankohta aloittaa riippuu ihan teistä ja siitä, kuinka pitkän kuvauksen olette varanneet. Monet hääpakettini on ajateltu tuntien mukaan, joten jos olette varanneet esim. 12 h Metsä-paketin, on helppo laskea että kuvauksen alkaessa vaikka klo 10, päättyy se klo 22.


Ei ole yhtä oikeaa kaavaa sille, missä järjestyksessä mikäkin on kuvauksen kannalta parasta tehdä. Yhdessä jutellessamme tulee ilmi ne seikat, mitkä kantsii ottaa huomioon hääpäivää suunnitellessa ja jos mikään askarruttaa, vastaan mielelläni. Olen kuvannut lukuisat häät ja tiedän jo jonkin verran häiden järjestämisestä vaikkei minulla omia häitä ole koskaan ollutkaan. En kuitenkaan ole ammatiltani hääsuunnittelija joten yhtä oikeaa vastausta minulla ei ole.


Hääpotreteista


Potrettien suhteen suosittelen aina kuvaamaan ne joko aamulla tai illalla, kellonaika riippuu vuodenajasta. Jos potrettien ajoittaminen ei onnistu vaikka iltaan, voidaan kuvata esimerkiksi ensin potretit päivällä ja sitten illalla erillinen lyhyempi iltapotrettisessio. Valo vaikuttaa hääpotrettikuvien lopputulokseen äärettömän paljon, ja lähes aina valo on kauneimmillaan aamulla tai illalla, vaikka laskevan auringon alla. Pilviselläkin säällä valo voi olla illalla "luonteeltaan" pehmeämpää kuin ihan keskellä päivää. Ja älkää käsittäkö väärin, myös päivällä saadaan kuvattua upeita potretteja, mutta tunnelma vain on erilainen kuin auringonvalon ollessa matalemmalla.


Hääpotrettikuvaus illalla laskevan auringon alla. Helsinki, Vuosaari 2021


Kuvauksessa työtäni on ohjata hääparia erilaisiin tilanteisiin ja asentoihin, jotta heidän ei tarvitse ihmetellä että miten oikein olisivatkaan kuvissa. Kuitenkin omat ideat on myös tervetulleita, ja joskus hääparien äkkiseltään tulleet hoksaukset johtavatkin ihan mielettömiin kuviin! Hääpalaverissa keskustellaan mielellään myös etukäteen jos on mitä tahansa toiveita kuviin liittyen. Tärkeää on, että hääpari tietää, mitä odottaa minulta ja millainen kuvaus tulee olemaan.


Hääpalaverissa mietitään myös potentiaalinen suojapaikka potreteille, jos sade yllättää. Näihin on tärkeää että kaikki osapuolet miettii sopivia paikkoja, sillä usein sateensuojapaikat voi olla melko "kiven alla" niinsanotusti. Sopivia paikkoja voi olla katokset, porttikongit, juhlatilat, kauniit julkiset tilat kuten vanhat rakennukset etc.


Kierrellään kuvauspaikkoja


Suosittelen yleensä että järkätään hääpalaveri potentiaalisella potrettikuvauspaikalla. Tällöin voidaan jutellessamme kierrellä kuvauspaikkoja ja alue tulee tutuksi sekä mulle että kuvattaville. Samalla saatetaan löytää yllättävän kivoja uusia ympäristöjä joissa kuvata, joita ei oltu ensin ajateltu edes käyttää taustana. Saadaan hääpäiväksi suunniteltua kuvaus mahdollisimman jouhevaksi, että säästytään kiireeltä kun käydään vähän läpi että missä aloitetaan, mihin lopetetaan ja missä kuvataan jos ehditään. Kuvauspaikat kannattaa järjestellä tärkeysjärjestykseen: aloitetaan kaikista tärkeimmästä ympäristöstä ja siirrytään sitten eteenpäin, jätetään viimeiseksi sellainen paikka jonka voi tarvittaessa pudottaa kokonaan laskuista pois jos aika ei jostakin syystä riitäkään.Tämä metsä oli kaikkein ihanin ympäristö, joten päätettiin kuvata siinä aivan ensin. Hääkuvaus Hämeenlinna, 2018


Palsun ajankohta


Sovimme hääpalaverin ajankohdan perinteisesti kaksi kuukautta ennen häitä, jolloin toimitan myös kuvauksesta loppulaskun. Paras aika palaverin pitämiselle on yleensä 1,5 kk - 2 vk ennen hääpäivää ja siihen kannattaa varata noin tunti aikaa. Tällöin hääparilla on usein jo mietittynä hääpäivän perus rakenne mutta jotkut aikataululliset seikat kuten kuvauksiin liittyvät asiat voidaan vielä lyödä lukkoon. Palaveria ei lähtökohtaisesti kannata yrittää sopia liian lähelle hääpäivää, sillä jos vaikka palsun aika joudutaankin siirtämään niin joustovaraa ei enää ole.


Suosittelemani ajankohdan vuoksi kuvauspäivä alkaa olemaan jo sen verran lähellä, että potrettikuvauspaikka näyttää joten kuten siltä miltä se luultavimmin tulee kuvauksen aikaan näyttämään (versus tilanne missä palaveri pidettäisiin vaikka huhtikuussa jolloin puut on vielä kaljuja ja itse hääpäivä olisi heinäkuussa jolloin maisema on aivan toisenlainen).


Mikäli hääpari tarvitsee apua häiden aikatauluttamiseen kuvauksen kannalta jo ennen palaveria, neuvon mielelläni. Kysymyksiin vastaaminen kuuluu palveluuni ja minuun saa aina olla yhteydessä jos kuvaukseen liittyy jotakin pohdittavaa!


Summa summarum - Hääpalaveri on yksi onnistuneen hääkuvauksen kulmakivistä, jolloin tapaamme toisemme (livenä tai etänä), suunnittelemme onnistuneen kuvauksen ja kaiken oleellisen. Monesti käymme läpi asioita joita hääpari ei ole edes tullut ajatelleeksi ottaa huomioon, ja minä taas saan tärkeää tietoa asiakkaani hääpäivästä, jotta voin omalta osaltani vaikuttaa siihen että hääpari saa ikimuistoisen hääpäivän, joka välittyy myös kuvistani.


Comments


bottom of page